Hangi

Så detta är alltså hur maoribefolkningen brukade laga mat förut och hur de fortfarande gör vid begravningar exempelvis. Har försökt få bild på alla steg, men det var ett ordentligt projekt detta. Det här var även en lite mer modern version, egentligen har man inte den där metall-lådan utan man har maten i aluminiumfolie och lägger ner det på stenarna som ligger i en djup grop, sedan lägger man över trasor och slutligen jord över det (så ja, man gräver egentligen ner maten och låter den tillagas i några timmar nere i marken).

Jim fick börja med att gräva ett fint hål


Sedan började man bygga en stor brasa/bål/grej


Lastade på stenarna som behövde värmas upp


Tände eld på hela grejen


Här har vi då lådorna som maten skulle ligga i innuti denna stora metallbox.


En av dem fylldes med potatis, kumara och pumpa, en hade kyckling och den sista fylldes med fläskkött och lamm


När hela bålen bränts ner tog man stenarna och la dem i ett annat hål precis bredvid, lite kul att de tog det så seriöst och faktiskt drog på sig brandmansutrustningen hahaha


Och här har vi den här lådan jag pratat om så mycket. Man la den över stenarna.


Sedan skulle lådorna med maten lyftas in.


Stenarna gör att maten typ ångas igenom, så det fick ånga på i ca 3 timmar



Sedan slängdes det ihop 100 portioner bestående av lamm, fläsk, kyckling med fyllning, kumara, potatis och pumpa. Otroligt gott var det. När det blev ångat i så många timmar blev ju köttet något så otroligt mört. Förhoppningsvis kan man få uppleva det igen :)

Kommentarer
Postat av: christine

Intressant Emilie. Bra dokumenterat. Synd att vi inte fick prova det. Något att se framemot nästa gång ♡ puss o kram

Svar: blir det en nästa gång?! :) Kram
Emilie

2013-04-15 @ 18:51:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0