Hjälp

Fick lite dötid här i Auckland nu i väntan på planet mot Brisbane. Tänkte därför visa upp det fina flygplanet som tog oss hit. Trodde i ärlighetens namn att det var kört där ett tag i landningen, men de övriga 20 minutrarna var det faktiskt inga som helst problem!


Äntligen

Nu har det blivit dags för min och Emmas resa till Australien. Om allt går som det ska så går vi och lägger oss i Surfers Paradise ikväll. Hörs förmodligen om en vecka! :)


Ultimata kiwi-erfarenheten

Ja det var det mina värdföräldrar sa till mig igår. Jag kan ju tydligen inte komma hit till Nya Zeeland och inte hänga med min värdpappa Jim i the shit truck. Så det var så det fick bli. Jag hängde med honom ut till ett ställe som heter Arapuni, ca 15 minuter härifrån. Han tömde ett av deras avlopp och sedan åkte vi till Tokoroa för att tömma lastbilens tank, och sedan åkte vi hemåt igen. Så den ultimata kiwi-erfarenheten höll i sig i sisådär 1,5h och jag måste erkänna att det var lite kul haha! Trots att det involverade avföring...?

Här har vi då vrålåket

Hjälp

Det kommer maoriben ner från luckan i taket!
 

Middagsdags

Tror de försöker göda upp mig, eller vad tror ni? Denna landade på min tallrik efter att jag redan ätit ett kycklingspett, fyra friterade bläckfisksringar och en portion pommes.



Och nej, jag fick faktiskt skicka den vidare.. var rätt mätt haha! Men det var ju en fin gest av Jim som då är vår fredagskock :)

Möblera om

Jag älskar verkligen fredagar, men vem gör inte det? Det är dock inte särskilt logiskt att jag ska älska fredagar eftersom mitt jobb inte direkt är som ett jobb, det känns som att jag har helg hela tiden eftersom det mitt jobb går ut på egentligen bara är att göra det man förväntas göra som 20åring i ett hushåll. Tycker då åtminstone jag. Men i alla fall, i fredags hade jag så otroligt mycket energi så när jag var klar med mina måsten så fick jag för mig att det var dags att möblera om i mitt rum. Jag flyttade egentligen bara på sängen och det skapade mycket mer yta. Så nu känns rummet bra mycket större än det gjorde innan. (Och detta trots att min byrå har växt en aning hahaha ;) )

FÖRE


EFTER
 

Höst

Hemma är den här årstiden rätt trevlig, man kan ha mysiga hemmakvällar framför TVn med ett gäng kompisar och bara må. Här faller den biten bort lite, för det är ju så jäkla kallt i husen om inte solen ligger och steker på hela dagen. Så ska man mysa blir det att klä sig varmt och sitta med 20 filtar ungefär. Och när man sover blir näsan jättekall hahaha. Vilka problem va?

Igår såg jag det här lövet vid min bil då jag skulle åka och hämta barnen. Blev väl inte överlycklig av den synen. Vi har ju fortfarande temperaturer uppåt 20 grader, så utomhus under dagen är det inga problem, det är just att det blir så kallt om natten och att huset hakar på den biten. Nåja, en fin bild blev det i alla fall!

Igår

Ja igår var det alltså söndag och Emma sovde över hos oss efter hangi-kvällen så vi hade den ultimata mysdagen hon och jag. Vi började ju se på alla Sagan om ringen-filmerna under helgen i New Plymouth och igår upptäckte jag att vi har den sista filmen (som vi inte hann se klart där borta) här hemma. Så vi satte på den och körde lite filmmys. Sedan såg vi på lite TV och efter det skjutsade jag hem henne. Skön dag haha!
 

Bus

Som jag nämnde så skulle hangin stå och puttra på i tre timmar, så under tiden bestämde sig brandmännen för att busa lite. De ställde upp en kon som skulle föreställa ett brinnande hus som då var "släckt" när den knockades omkull av en vattenstråle. Så de tävlade i team av två, ena skulle bygga upp vattenpumpen och den andra skulle springa med vattenslangen. Alla fick köra två gånger så att alla fick göra de två olika uppgifterna. Otroligt underhållande faktiskt.

De två första bilderna är då Jim, min s.k. värdpappa. Han var sjukt duktig måste jag säga, klart en av de bästa i hela gänget!


Såhär såg det ut när de skulle bygga ihop vattenpumpen

Hangi

Så detta är alltså hur maoribefolkningen brukade laga mat förut och hur de fortfarande gör vid begravningar exempelvis. Har försökt få bild på alla steg, men det var ett ordentligt projekt detta. Det här var även en lite mer modern version, egentligen har man inte den där metall-lådan utan man har maten i aluminiumfolie och lägger ner det på stenarna som ligger i en djup grop, sedan lägger man över trasor och slutligen jord över det (så ja, man gräver egentligen ner maten och låter den tillagas i några timmar nere i marken).

Jim fick börja med att gräva ett fint hål


Sedan började man bygga en stor brasa/bål/grej


Lastade på stenarna som behövde värmas upp


Tände eld på hela grejen


Här har vi då lådorna som maten skulle ligga i innuti denna stora metallbox.


En av dem fylldes med potatis, kumara och pumpa, en hade kyckling och den sista fylldes med fläskkött och lamm


När hela bålen bränts ner tog man stenarna och la dem i ett annat hål precis bredvid, lite kul att de tog det så seriöst och faktiskt drog på sig brandmansutrustningen hahaha


Och här har vi den här lådan jag pratat om så mycket. Man la den över stenarna.


Sedan skulle lådorna med maten lyftas in.


Stenarna gör att maten typ ångas igenom, så det fick ånga på i ca 3 timmar



Sedan slängdes det ihop 100 portioner bestående av lamm, fläsk, kyckling med fyllning, kumara, potatis och pumpa. Otroligt gott var det. När det blev ångat i så många timmar blev ju köttet något så otroligt mört. Förhoppningsvis kan man få uppleva det igen :)

Jobba på

I fredags efter netballen stack vi över till brandstationen som varje vecka. Den här fredagen var lite annorlunda dock, vi sattes i arbete inför hangin (berättar vad det är för något i nästa inlägg) som skulle äga rum dagen efter. Det var ett välgörenhetsevent för att samla ihop pengar till både Tokoroas och Putarurus brandkårar. Så vi alla satt och skalade potatis, kumara (sötpotatis) och pumpa tills vi hade skavsår i händerna. Sedan skulle allt skäras upp och läggas i blöt i stora kylboxar osv. 


MItt i allt ville Emma få tag på mig också, så jag ringde upp henne. Tydligen fick hon ledigt i helgen och ville pysa iväg till Taupo. Så när klockan slog 18.00 pyste jag iväg hem för att duscha och göra mig lite halvt iordning och sedan stack jag ner till Tokoroa för att hämta upp Emma och så for vi iväg ytterligare 7 mil söderut för att hänga i Taupo. Sjukt bra kväll blev det, precis som alltid! Det är världens guldkorn den där staden, så om ni har vägarna förbi Nya Zeeland så MÅSTE ni stanna där. Har inga bilder från kvällen dessvärre :)



 

Fredags

Det blev en händelserik helg det här. I fredags vaknade jag som vanligt kl 7 på morgonen för att göra iordning barnen och deras skolluncher inför den sista skoldagen på veckan. Denna morgon hade jag helt plötsligt två extrabarn som sprang omkring här hemma också eftersom några av mina värdföräldrars bästa vänner fått rusa in till sjukhuset torsdagnatt för att deras tredje barn var påväg. 

Så det var fyra luncher att fixa, fyra barn att hålla reda på, fyra barn som skulle ha på sig sina skoluniformer, fixa håret och borsta tänderna osv. Hur klarar Emma av det varje dag? ;) Nej då, så farligt var det ju inte (men jag är ändå tacksam över att vi bara har två barn här hahaha). 
 
På eftermiddagen hade Kaya och Brooke två matcher vardera i netball att spela (lite som basket fast ändå inte, man får inte springa med bollen och korgarna ser lite annorlunda ut då det inte är något plank där bakom). Så vi drog dit, jag och alla fyra ungar, så satt jag och extrabarnen och kollade på när Brooke och Kaya körde sina matcher.
 


Och ni ser ju vilket fantastiskt väder vi fortfarande har, trots att april är höstmånad nr 2 (alltså typ det som skulle räknas som oktober hemma?)

Saknad


Minnen

Det är ganska häftigt hur luktsinnet kan bringa fram så många minnen. Som jag nämnt tidigare så ska köket i det här huset göras om och golvet måste därför bort. Just nu har vi fått fram ett lager golv som är helt grön/gul rutigt.. fantastiskt fagert om jag får säga det själv. Det sitter som berget dessutom så idag tog Jim fram en värmegrej som gör det lätt att skrapa bort golvet. Detta luktar lite speciellt och tog mig direkt tillbaka i tiden då mamma köpte olika skåp och grejer på loppis som hon värmde på detta sätt för att kunna skrapa bort gammal färg ifrån. 
 

Det drar ihop sig

Under dagen har jag suttit och knåpat ihop ett personligt brev. Det har blivit dags att ta tag i framtiden. Jag kan inte längre blunda för att det faktiskt är ca 2,5 månader kvar till min hemresa (va? har jag bara 2,5 månader kvar i detta underbara land?!) och jag måste ju ha jobb i sommar. Nu är 5 jobb sökta, och imorgon ska jag fortsätta jakten. Det är ju faktiskt rätt roligt att söka jobb och ännu roligare är det väl att få svar. I alla fall efter att man har gjort bort allt skrivande som personligt brev och cv... haha!
 
Nu tänkte jag hoppa i säng så god natt! :)

Vintertid

I söndags gick vi över till vintertid här borta och eftersom ni i Sverige gått och ändrat till sommartid så innebär det att det bara är 10 timmars tidsskillnad mellan oss nu. Istället för 12. Kan ju erkänna att det är lite småsurt då det är otroligt lätt att veta vad klockan är hemma om det är 12 timmars tidsskillnad haha ;) Nu får jag istället tänka att när den är 15 här så är den 05 hos er. Inte så himla svårt egentligen. Snart är jag hemma också! Rätt sjukt.


 

festligt

 
Igår hade vi Brookes födelsedagskalas här. Hon bjöd hit fem kompisar som skulle få stanna över natten dessutom. De fick bada i poolen, göra sina egna pizzor, dekorera cupcakes, höll i en show för oss och sminkade sig själva till vampyrer och gud vet vad samt se på tre filmer. De verkar ha haft en bra dag/kväll/morgon och nu är de övriga barnen (äntligen) hemma hos sig själva. 
 
Innan partyt drog igång var brudarna taggade haha


förberedelser..


Sedan var det igång
 
 

Igår....

Som varje fredagkväll så blev det att vi drog till brandstationen här i Putaruru för att käka middag. Efter all fish & chips var uppäten så började det snackas om att dra till Tokoroas brandstation (20 min bort med bil) eftersom de alltid drar till med värsta festerna på fredagkvällarna. Tydligen är det standard att inte dra hem före 3 på morgonen från deras station. Efter många om och men blev det bestämt att Sherie (min värdmamma) skulle köra dit tre kalasbrudar och de tyckte att jag skulle med också, så det var så det blev.
 
Vi kom dit strax efter 9, allt började med lite dricka (jag kan nämna att jag höll mig nykter, drack två Cola Zero på hela kvällen) och musik + allmänt prat. De är otroligt festliga där borta i Tokoroa, fantastisk stämning där. Sedan tyckte tjejerna att vi skulle köra fuck the dealer eftersom jag lärde dem det för några månader sedan och de tyckte att det var lite roligt så då drog ju alla ölspel igång. Efter ett tag frågade de om jag fått åka i en brandbil nångång, jo... det har jag ju (hade de verkligen tänkt köra omkring mig påverkade..? Och mitt i natten? Kan man ju undra). Och sedan stod de och funderade ett tag, så kom frågan: "men har du haft en brandmans utrustning på dig nångång?". Nej det har jag ju faktiskt inte. Så här kommer lite bilder från kvällen och så får ni se vad som hände efter den där frågan...

Deras station är bra mycket större än vår, de hade en projektor styrd från baren också.. high tech....


Brudarna blev bjudna på jägerbomber... Var väl där det gick utför

De började ju då dra på mig all utrustning, sedan hakade Kelly på också - så det är Kelly till vänster och jag som skrattar iväg till höger


Cooper är årets clown, vilken kalasprick han är!


På hemvägen snoddes det en vägskylt och tre koner från en plats där det var vägarbeten på G. Bra kväll med andra ord! haha.
 

Fix & trix

I torsdags hade vi en tjej i huset som fyllde 10. Köpte lite grejer åt henne i New Plymouth som hon verkade tycka om. Egentligen ingenting speciellt, men kul att hon blev glad. Roligt också att få slå in paket igen, var ett tag sen nu.
 

Oh no

Detta är den 11 boken jag läser ut här borta. 11 böcker på 9 månader? När har jag lyckats med det tidigare? Men vill inte riktigt läsa ut denna, för vad ska jag läsa sen? Tror det då blir dags för mig att gå igenom Emmas boksortiment hemma hos henne, för hon har ju en del böcker - läslus som hon är!

Danielle Steel skriver i alla fall rätt bra böcker. Detta var en bok som bara låg hemma, Sherie har två böcker av henne och detta är då den andra jag läser. De är inte så komplicerade i sin handling, och de har tydligen alltid lyckliga slut så sånna böcker är ju rätt sköna att läsa :)

 

Tips!

Nu vet jag inte hur bra det går att hitta märket Rimmel hemma i Sverige, men om det går, och ni är i behov av ett nytt puder så har jag årets tips. Jag köpte denna Stay Matte i Sydney eftersom jag så fint glömt mitt puder hemma (ja klart man behöver puder.. hallå?). Så jag gick omkring i en butik och kikade efter det billigaste jag kunde hitta eftersom jag bara kunde slänga det efter en vecka sen. Men tror ni inte jag går och kärar ner mig i det billigaste pudret jag kunde hitta? Det är så sjukt bra och håller så galet länge. Så har ni inte hittat något puder som mattar ner och håller ansiktet matt i flera timmar - satsa på detta puder!!
 

April, april

Så första april har äntligen passerat än en gång. Var det någon här som blev lurad på något vis? Jag klarade mig i år faktiskt, haha blir så himla paranoid och skeptiskt inställd mot allt folk säger den dagen.

några av årets aprilskämt:

Nytt

Det blev ju faktiskt liiite shopping för min del i New Plymouth också. Hittade en snygg biker-jacka som tidigare kostat $90 för nu endast $30, fyyynd! Sedan har jag också känt ett tag att det är dags att byta plånka, så hittade en fin sådan också, även den på rea.

Påskhelgen

Helgen spenderades alltså i New Plymouth. Jag och Emma åkte dit, och redan på torsdagskvällen råkade hon ut för en olycka så hennes ben ville inte riktigt funka resten av helgen. Hon var helt blå längs hela vänsterbenet, så fredag-måndag fick vi ta det extremlugnt eftersom hela hennes ben kändes som det skulle sprängas. Så vi har gått lite längsmed stranden, det blev lite shopping för min del och i söndags regnade det så då såg vi de två första Sagan om ringen-filmerna. Tanken var att se den tredje också, men det blev alldeles för sent så vi orkade inte hålla upp ögonen. På hostlet bodde även 4 barnfamiljer så vi fick ju inte komma bort från barn heller... Det är väl lite det man vill när man får ledigt som au pair. Så fort vi startade filmerna så flockades barnen runt oss hahaha.
 
Lite bilder:
Första kvällen på hostlet så satt managern och gick igenom allt vi kunde göra i NP. Alla fina walkways och saker vi borde se, vi var astaggade.... framtills Emma inte kunde gå längre hahah


Hela västkusten i Nya Zeeland bjuder på svarta stränder, så New Plymouths kust ser ut såhär

Tanken var att vi skulle vara nyttiga denna helg, men det sket sig rejält när vi inte kunde göra så mycket. Vet inte varför man vill ha götta att äta när man tar det lugnt? Men det var så det blev i alla fall. Jag plöjde igenom ett x-antal McFlurrys från McDonalds också, fy vad gott det är haha

Här är några bilder från när vi gick längs gångbanan vid kusten, vi tänkte gå till en av stränderna där världens 16 bästa surfartjejer skulle tävla, men vinden var inte på deras sida så vågorna var rätt obefintliga och därför blev det ingen surfing att se på tyvärr. Men då styrde några livvakter upp en tävling med deras båtar istället, så vi kollade på det.


Ibland ser man dessa skyltar. Tycker de är lite roliga faktiskt. Inga älgar eller så man varnar för här inte, nä utan här kan det springa ut gamlingar på vägen!

Hittade även den här fantastiska skylten

Hela 9 ungar satt med oss och kollade på Sagan om ringen. De kom springandes från alla håll så fort en film startades

Vårat fina väder i söndags. Sol med inslag av lite blixtar och dunder. Aldrig sett denna vädersymbol tidigare haha!

Igår var vi tvungna att vänta på att barnen som Emma tar hand om skulle vara redo att åka hem (de var också i New Plymouth och skulle åka med oss hem), så vi gick och såg filmen The Host på bio. Jag tyckte att den var bra faktiskt!

Sedan såg vi en och annan fin lastning på hemvägen haha

Mumma

Har varit lite duktig igen och bakat två olika sorters kakor. Idag fick det bli chocolate chip cookies (igen eftersom de var så omtyckta, och för att jag behövde lyckas en gång haha). Hade inga chocolate chips så jag hackade sönder en av barnens Müslibar med chokladsmak, funkade minst lika bra. Sedan blev det afghans som är chokladkakor med cornflakes i typ. Barnen har provsmakat båda sorterna och de var helt klart godkända idag med!
 
Lägger snart upp ett inlägg om helgen i New Plymouth också. Eller imorgon när ni vaknat kommer jag göra det.

RSS 2.0